Inblick

Sex mätvärden för video som du bör hålla ett öga på

Idag säger alla som arbetar med marknadsföring att du ska investera tid och kraft på att skapa och publicera videor för att fånga dina nuvarande och potentiella kunders uppmärksamhet. Men hur vet du om allt blod, svett och alla emoji-tårar lönar sig? Den här artikeln ger dig svaret.

Kategori Videomarknadsföring
Datum 19. december 2022
Examples of different video metrics to look out for.

Marknadsföringsvärlden förändras snabbt och det gäller även hur videor konsumeras. När människors förväntningar förändras ställs nya krav på ditt marknadsföringsarbete. Konsumenterna förlitar sig alltmer på videor av recensioner, uppackningar och produktdemonstrationer när de tar till sig ditt varumärke. Enligt forskning vänder sig 66% av alla konsumenter till videoinnehåll när de vill lära sig mer om ett varumärke eller en produkt. Detta innebär att konsumenterna förväntar sig att varumärken lägger upp värdeskapande videoinnehåll, som lär dem något nytt eller dyker djupare in i ett intresse eller en passion.

Visste du förresten att vi gör film på JS? På så sätt kan vi hjälpa dig att fånga dina kunders uppmärksamhet. Men det är en annan historia.

Även om värdet på innehållet kan vara den viktigaste faktorn för tittarna, verkar produktionskvaliteten också spela stor roll. 36% av konsumenterna tycker att det är ”Något viktigt” medan 28% tycker att det är ”Mycket viktigt”.

Detta betyder alltså att konsumenterna vill ha värdefullt innehåll med en bra produktionskvalitet. Men hur mycket tid är de villiga att spendera på ditt innehåll? Enligt Hubspot föredras videor som är mindre än 3 minuter långa av 36% av konsumenterna, medan 27% tycker att 4-6 minuter långa videor är optimala. Beroende på innehåll och målgrupp skiljer sig dock den optimala längden.

Föreställ dig detta: Du producerar videor och lägger upp dem på olika sociala nätverk, men din chef fortsätter att fråga dig hur du kommer att spåra och visa resultatet av ditt hårda arbete.

Så mäter du ditt resultat

Först och främst har din chef rätt – utan att mäta din videos framgång arbetar du praktiskt taget i mörker. Så tänd ljuset och låt oss fördjupa oss i de sex viktigaste mätvärdena som berättar om resultatet för ditt videoinnehåll.

1. Antal visningar

Som ordet antyder berättar detta mått hur många gånger din video har setts. Observera dock att visningarna mäts på olika sätt, beroende på vilken kanal du använder. Till exempel räknar YouTube visningar efter 30 sekunder, medan Facebook, Instagram och Twitter räknar visningar efter bara tre sekunder.

Så jämför inte äpplen med apelsiner! På egen hand berättar antalet visningar inte mycket mer än antalet visningar. I kombination med engagemang och andra mätvärden ger det dig dock en större insikt i hur mottagarna reagerar på dina videor.

2. Genomsnittlig visningslängd

Hänger dina tittare kvar till det bittra slutet? Eller slutar de halvvägs? Genom att hålla ett öga på den genomsnittliga visningslängden får du veta hur länge din publik tittar på dina videor. Genom att dividera den totala visningstiden för din video med antalet uppspelningar (inklusive upprepningar) får du den genomsnittliga visningstiden för varje tittare.

Det här måttet är en fingervisning för om du bör göra dina videor kortare eller om du tillhandahåller innehåll som tittarna inte kan ta bort blicken från.

3. Engagemang

Ett av de mest populära kvalitativa mätvärdena är engagemang. Genom likes, delningar och kommentarer låter mottagarna dig veta vad de tycker om ditt innehåll. Delningar är särskilt värdefulla, eftersom de fungerar som en slags mun-till-mun-marknadsföring, medan du genom kommentarer får mottagarnas feedback på ditt innehåll. Detta hjälper dig att förstå vad som är ”hett” och vad som ”definitivt inte” är för ditt framtida videoinnehåll.

4. Tillväxt av följare/prenumeranter

Detta mått visar om ditt videoinnehåll drar till sig eller skrämmer bort följare/prenumeranter. En tillväxt i antalet prenumeranter eller följare efter att ha lagt upp en video signalerar att ditt innehåll har lyckats nå nya målgrupper och få fler människor att intressera sig för ditt varumärke. Goda nyheter!

Å andra sidan är förlusten av följare en väckarklocka för dig att börja göra något helt annat med ditt innehåll. Detta är en av de mer knepiga mätpunkterna eftersom detta kan orsakas av andra faktorer än ditt specifika videoinlägg.

5. Klickfrekvens (CTR)

Får ditt videoinnehåll mottagarna att vidta en önskad handling? Klickar de på din uppmaning och besöker andra sidor? Klickfrekvensen är ett mått på procentdelen tittare som har klickat på din videos Call to Action (CTA) och fortsatt sin resa på en annan sida.

Om mottagarna inte agerar på din CTA som placeras i slutet av din video bör du överväga att flytta den till början eller mitten istället. Eller ännu mer sannolikt, så är det en antydan om att du bör justera videon för att göra den mer engagerande, så att människor är motiverade att titta på den till slutet.

6. Konverteringsgrad

Konverteringsgraden visar hur bra ditt videoinnehåll är på att förvandla tittaren till ett lead eller en kund. Om konsumenten klickar sig vidare från din video och vidare till en hemsida eller en online butik och fyller i ett formulär eller köper dina produkter, visar statistiken hur videon skapar mervärde för ditt företag. Men är där ingen länk till ytterligare åtgärder i videon, som en CTA, kan det vara dags för dig att börja fundera i nya banor.

Med dessa sex mätvärden kan du mäta resultatet för ditt videoinnehåll och sätta upp mål för framtiden. Nu när du inte längre arbetar i mörkret, fortsätt att publicera kvalitetsinnehåll och gör justeringar baserat på din statistik.

Vi hejar på dig!

Användbara tips som det här

Titta närmare på några av våra användbara tips och hitta inspiration till era marknadsföringsinsatser.

Håll kontakten

Följ oss på LinkedIn för att hålla kontakten. Få värdefulla insikter som hjälper dig att ta er marknadsföring till nästa nivå. Och håll dig uppdaterad om nya karriärmöjligheter.