Inblick

Storytelling: Hur du får ditt innehåll att leva lyckligt i alla sina dagar

Trött på tråkigt och oinspirerande innehåll? Storytelling är ett magiskt verktyg som kan användas för att förstärka ditt innehåll, fånga publikens uppmärksamhet och få budskapet att stanna kvar i mottagarnas minne – länge.

Kategori Content Marketing
Datum 28. februari 2023

Är du trött på oinspirerande och tråkigt innehåll? Vi förstår det, det är vi också! Om du har slut på magiska idéer om hur du ska presentera ditt varumärkes värde eller en ny produkt, är det lättare att skippa den kreativa beskrivningen och bara få det överstökat. Det förstår vi också. Men – det finns faktiskt ett verktyg som hjälper dig att undvika fällan med att publicera meningslöst ”men-vi-måste-publicera-något”-innehåll: Nämligen Storytelling.

Storytelling är verktyget för att förstärka ditt innehåll och hålla kvar publikens uppmärksamhet. När dina berättelser är starka och personliga skiljer de ut ditt varumärke från andras (och från AI-verktyg). Och de fastnar i dina kunders minne – det är en win-win-situation.

Behöver du ytterligare motivation för att börja berätta historier?

Här är tre bra anledningar från Forbes

 1. Hjälper dig att sticka ut
  I dagens mediebrus är det upp till dig att fånga publikens uppmärksamhet. Om du inte vill att innehållet bara skummas igenom, se till att det är kreativt så att det fångar intresse.
 2. Bygger förtroende
  Att berätta historier som tar upp frågor som ligger publiken varmt om hjärtat är ett sätt att visa att man bryr sig. När du visar att du har deras bästa i åtanke börjar mottagaren lita på dig. Du kan inte köpa förtroende, det är något du förtjänar.
 3. Feels less aggressive Upplevs som mindre aggressiv
  Ingen gillar en påstridig säljare. Genom att leverera budskap relaterat till din publik i berättelser som berör deras största bekymmer eller drömmar blir du mindre påträngande och har därmed större chans att få in kunder.

One phenomenal way to tell a story is to use video, and you can read more about the opportunities that come with the format in this article right here.

Stirrar du på den tomma sidan framför dig?

Det krävs övning och det kanske inte är lätt, men väldigt effektfullt. Tänk på din egen erfarenhet av innehåll – vilken typ av berättelse får dig att tänka lite extra, värmer ditt hjärta, håller dig fast eller till och med får dig att agera?

Det är de goda historierna som fastnar, eller hur?

De flesta uppdrag blir mer konkreta när det finns en plan. Här är några tips på hur du kommer i gång med Storytelling.

Enligt HubSpot finns det fem nyckelkomponenter i en bra historia.

 1. Karaktärer
  Karaktären i en berättelse skapar förbindelsen mellan berättaren och publiken. Genom att använda en karaktär som mottagarna kan identifiera sig med, blir de mer motiverade att agera på din uppmaning (call-to-action).
 2. Konflikt
  De flesta goda historier innehåller någon form av konflikt. En konflikt kan skapa en känslomässig koppling till publiken genom upplevelser som mottagarna kan relatera till. Därför handlar en berättelse ofta om hur karaktären övervinner ett hinder eller en utmaning.
 3. Struktur
  Om du vill att din publik ska fortsätta läsa måste du berätta din historia i ett naturligt flöde – med en början, en mitt och ett slut. Använd din handling för att strukturera berättelsen och se till att du delar upp den i olika delar, vilket gör berättelsen lättare att läsa.
 4. Sammanhang
  Hur mottagaren uppfattar och förstår din berättelse påverkas starkt av kontexten. Sammanhanget kan hjälpa dig att kommunicera värdena och målen för din karaktär, ändra tonen i konversationerna och handlingen. ”Show it, don’t tell it”, är effektiva ledord för hur mottagaren själv ska kunna bilda sig en uppfattning utan att få allting skrivet på näsan.
 5. Avslut
  Knyt ihop säcken! Alla bra saker har ett slut, och det har dina berättelser också. Se till att berättelsen slutar på ett sätt som inspirerar publiken att följa din uppmaning till handling (call-to-action).

Det är definitivt en trial-and-error process. När det görs rätt hjälper storytelling dig att skapa berättelser som sticker ut och sparas i kundens minne. Vi arbetar med storytelling varje dag, genom att ge liv åt våra kunders berättelser i form av videor och interaktiva broschyrer. Storytelling är en av våra viktigaste superkrafter för att få fler kunder.

Så fatta pennan och pappret och använd din superkraft för att börja berätta historier redan idag!

Användbara tips som det här

Titta närmare på några av våra användbara tips och hitta inspiration till era marknadsföringsinsatser.

Håll kontakten

Följ oss på LinkedIn för att hålla kontakten. Få värdefulla insikter som hjälper dig att ta er marknadsföring till nästa nivå. Och håll dig uppdaterad om nya karriärmöjligheter.