inblick

Varför video är ett perfekt format för marknadsföring

När man tittar närmare på olika typer av marknadsföring, är videoformatet inte precis något nytt. Men användningen av och investeringarna i videoinnehåll ökar fortfarande. Därför har det aldrig varit viktigare än nu att använda video som en del av marknadsföringsstrategin.

Kategori Videomarknadsföring
Datum 30. november 2022
Looking at a camera behind the scenes illustrating video marketing.

Statistiken för videomarknadsföringen talar sitt tydliga språk

Även om video inte precis är något nytt på marknaden, är det allt fler som investerar i videoinnehåll. I den här artikeln kommer vi att presentera statistiken bakom detta fenomen och argumenten för att hänga på trenden.

År 2021 tittade människor på i genomsnitt 16 timmar onlinevideo per vecka. Och detta inkluderar inte ens online-tv som Netflix, HBO och Amazon Prime. En studie från Forbes visar att den genomsnittliga internetanvändaren tillbringar 88 % mer tid på en webbplats med videor. Samma studie visar också att det idag laddas upp mer innehåll under en månad än vad de stora amerikanska tv-bolagen har skapat de senaste 30 åren. Datan är hämtad från 2018, så du kan föreställa dig hur det ser ut 2022.

Enligt en årsrapport från Wyzowl från december 2021, uppgav 86 % av de tillfrågade marknadsförarna att video har hjälpt dem att generera leads. Och 81 % att video har gett direkta effekter i form av ökad försäljning.

Siffrorna ger tydliga besked om videos effekter, inte bara gällande trafik och engagemang utan också vad gäller faktisk påverkan på företagets resultat.

Vad beror det på? Låt oss titta närmare på argumenten för att använda video.

Det handlar om hjärnan

En viktig anledning till att videor fungerar så bra är att de skapar förtroende. Genom att kommunicera med målgruppen via video får man en personlig kontakt och kan skapa en relation till den som tittar. De historier du berättar på film framkallar känslor för det som ses på skärmen. Det beror på hur våra hjärnor är uppbyggda. Presentationer som hålls av verkliga människor i videor visar att det finns människor bakom varumärket och aktiverar ett känslomässigt band, vilket gör varumärket mer personligt. Människor köper inte från företag, de köper från andra människor.

Videor är användbara för att lära sig mer om produkter och förklara mer komplexa budskap med hjälp av visuella element. Effekten av visuella element varar längre eftersom de lagras i långtidsminnet. Men visuella element bearbetas också 60 000 gånger snabbare än text och därför kan man få med mycket mer innehåll i en video utan att överbelasta hjärnan hos målgruppen. Video är en expressväg till hjärnan. Faktum är att 90 procent av all information som når fram till hjärnan i visuell.

Wow – vi låter det sjunka in lite.

Video är alltid aktuellt

Eftersom allt mer innehåll konsumeras på mobiltelefoner kan företag numera nå sin målgrupp när som helst, dag som natt. Faktum är att 75 % av alla videor spelas upp på mobila enheter. Videor engagerar också på alla plattformar, från sociala mediekanaler som YouTube, LinkedIn, Instagram, TikTok och Facebook till den egna webbplatsen eller egna plattformar för webbseminarier.

Med video kan alltså ett företag nå sin målgrupp och vara närvarande i flera olika kanaler med relevant och engagerande innehåll.

Vi sammanfattar. Varför video fungerar som en universallösning för marknadsföring:

 • Människor tillbringar mer tid på webbplatser med videoinnehåll.
 • Video kan personifiera varumärket och göra det mer personligt.
 • Video skapar kontakt med målgruppen – och förtroende.
 • Video fastnar i minnet eftersom det lagras i långtidsminnet.
 • Det går att få med mycket mer information i videor eftersom de bearbetas snabbare än text.
 • Video konsumeras ofta på mobila enheter och är därför alltid tillgängligt.
 • Video hjälper till att generera leads och ökar försäljningen.

Allt ovan gör video till ett kraftfullt verktyg. Och det är också vad vi berättar för våra kunder när vi använder video i deras digitala kommunikation.

Ljus, kamera, tagning!

Det vanligaste videoinnehållet är informationsfilm, så kallade explainers, som informerar om en produkt. 96 % av de tillfrågade i forskningen från Wyzowl hade sett en informationsfilm för att lära sig mer om en produkt eller tjänst. Kombinationen av visuella element, ljud, tal och handling är en effektiv metod för att ta till sig komplext innehåll.

Detta gör också video till ett bra verktyg för att presentera kärnan i en verksamhet och ett varumärke. Och det är en bra metod för att kommunicera på samma nivå som målgruppen på ett autentiskt sätt.

Vi ser många videor med personer som rekommenderar produkter eller tjänster eftersom de skapar förtroende och förmedlar en känsla av äkthet. Videon kan spelas upp ur kundens synvinkel med ändamålet att validera företaget, produkterna eller tjänsterna. Men det förekommer också till exempel att anställda rekommenderar sin arbetsplats i videor där arbetsgivaren försöker marknadsföra sig som en attraktiv arbetsplats. Rekommendationer från andra utgör sociala bevis och vi påverkas alla av andras åsikter.

Titta till exempel gärna närmare på hur Soltech använder video att bli mer synliga.

Men vad väntar företagen på då?

Siffrorna och argumenten talar alltså för sig själva. Men varför investerar då inte alla företag kraftigt i videoinnehåll?

Tja … vissa företag:

 • vet inte var de ska börja för att skapa video
 • tror att det är för dyrt
 • är inte säkra på hur man mäter effekten
 • har bara inte börjat ännu.

Det finns många beslut att fatta när man ska börja med videomarknadsföring. Och detta är också ett skäl till att en del företag inte kommer till skott. Men lyckligtvis finns det inte många svar som är rätt eller fel: det går bra att testa något, samla erfarenheter och göra justeringar till nästa gång.

Ett enkelt sätt att börja är att ta hjälp av oss med att spela in en ProFilm för ert nya kommunikationsmaterial. Det består av professionell film, film för sociala medier och/eller videorekommendationer (snap-video). En kraftfull kombination för att nå och skapa engagemang hos er målgrupp.

Här kan du titta närmare på olika typer av videor som vi kan hjälpa våra kunder med 

Användbara tips som det här

Titta närmare på några av våra användbara tips och hitta inspiration till era marknadsföringsinsatser.

Håll kontakten

Följ oss på LinkedIn för att hålla kontakten. Få värdefulla insikter som hjälper dig att ta er marknadsföring till nästa nivå. Och håll dig uppdaterad om nya karriärmöjligheter.